Φανουρόπιτα με καρύδια αλά Pandespani

25.07.2015
Η φανουρόπιτα σε γλυκαίνει όσο επικαλείται τον Άγιο να φανερώσει τα κρυφά και τ’ αξημέρωτα, λένε οι πιστεύοντες –ή έλεγαν μέχρι πριν τον τελευταίο μήνα. Ανεξαρτήτως πίστης και πεποιθήσεων, την βρίσκω καλό σύμβολο, τώρα ειδικά που διάφορα άλλα μας τελιώνουν άτσαλα. Μιλάμε για μια νόστιμη (έως νοστιμότατη) και αρωματική πίτα-κέικ που συνοδεύεται από ευχές κι ελπίδα, η οποία ετοιμάζεται με σκοπό να καλοπιάσει το άγνωστο για να καταδείξει -ή να εκμαιεύσει- απαντήσεις σε σχέση με την πραγματικότητα.

Συμβολικά λοιπόν την ξανακάναμε αυτές τις μέρες, που η απραξία λόγω παγωμάρας και σοκ χτύπησε κόκκινο. Νέα εκδοχή, με γεύση ενισχυμένη: φανουρόπιτα με καρύδια, πλούσια σε υλικά και κατάλευκη, σκεπασμένη ολόκληρη με πολλή-πολλή άχνη. Μια φανουρόπιτα φτιαγμένη με αγάπη και την επιθυμία να επανέλθουμε επειγόντως σε μια κανονικότητα ζωής, πιο ώριμη και έμπειρη (λόγω των δυσκολιών), ψύχραιμη και ρεαλιστική.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά δείχνοντας πάντα ότι όσα συμβαίνουν δεν υπακούουν σε ένα μόνο –εύπεπτο ή μη- σκεπτικό. Οι πολιτικές ελεγείες μπουκώνουν τα μυαλά με συνθήματα, χυδαία κολακεία λαϊκών ενστίκτων (που έλεγε κι ο Μ. Χατζιδάκης) και μισαλλοδοξία όσο μαγειρεύουν τα συμφέροντα με έπαρση, φιλοδοξίες και ανάκατα κίνητρα κάθε είδους. Η κοινή λογική και το κοινό καλό δεν ανήκουν απαραιτήτως στα σημαντικά υλικά. Αν αυτό συνέβαινε, δεν θα είχαμε την εκτροχιασμένη καθημερινότητα των τελευταίων εβδομάδων και τα 24/7 ανατρεπτικά λουπ να οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση τα δεδομένα κάθε προηγούμενης μέρας ή/και ώρας.

Βέβαια, όσο θεϊκά εύγευστη κι αν είναι μια μαρτυριάρα φανουρόπιτα με καρύδια ή χωρίς δεν δίνει από μηχανής λύσεις ούτε σώζει οποιαδήποτε κατάσταση απ’ τις δυσάρεστες εκπλήξεις ούτε εξωραΐζει μια ακόμη σκληρή αρχή. Γλυκαίνει όμως την ψυχή, καταστέλλει την παράκρουση και το ξέφρενο θυμικό και βοηθάει έστω λίγο κι έστω συμβολικά την διάθεση να γίνει πιο ευχάριστη και να δει τα πράγματα πέρα από την απαισιοδοξία. Ο άνθρωπος επικαλείται το υπερφυσικό στοιχείο όταν όσα χρειάζεται να διαχειριστεί τον ξεπερνούν ή τουλάχιστον έτσι νομίζει την ώρα της επίκλησης. Αλλά βάζοντας στο γήινο έργο της μεσολάβησης καλοπροαίρετη γλύκα, κάνει και το πρώτο βήμα συμφιλίωσης με ό,τι οι ανώτερες βουλές που εμπιστεύεται αποφανθούν. Η αναζήτηση αποκτάει γευστικό πρόσημο και μια ψυχραιμία αναγκαία για να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο παρόν και μέλλον.

Θυμίζω πως η φανουρόπιτα έχει κατά παράδοση 9 υλικά. Μπορείτε να κρατήσετε τον κανόνα και να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή άλλο ξηροκάρπι της αρεσκείας σας. Αν πάλι τον καταργήσετε, κρατήστε τις αναλογίες υγρών-στερεών και παίξτε με τα υλικά έχοντας κατά νου ότι το αποτέλεσμα πρέπει να έχει γλύκα και άρωμα. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε τις ευχές κι ας μην είναι διαβασμένες με το θρησκευτικό πρωτόκολλο. Οι ευχές είναι δείγμα-δωρεάν, απείρως προτιμότερες από την οργή και τις τριβές, και στηρίζουν έστω και με δεκανίκι, την ελπίδα.

Στην επόμενη σελίδα η συνταγή για τη φανουρόπιτα αλά Pandespani.

Φανουρόπιτα με καρύδια

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 50 λεπτά το ψήσιμο. Εύκολη συνταγή.

Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (κόκκινη φαρίνα) κοσκινισμένο
200 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml λευκό κρασί ξηρό
200 ml ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
1 φλ. τσαγιού καρύδια τριμμένα (στο μπλέντερ)
άχνη για πασπάλισμα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το μείγμα: Σε άνετο μπολ (ή στο μίξερ) ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνετε τελευταίο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
Αλείφετε το ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζετε το μείγμα και ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα ή μαχαίρι.
Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά όπως ένα κέικ. Κάντε το τεστ με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα, που θα πρέπει να βγαίνει καθαρά.

Σερβίρισμα: Αφήστε την φανουρόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την επιφάνειά της με μπόλικη άχνη. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και προσθέστε περισσότερη άχνη αν θέλετε.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.