6 λόγοι για να πεις ΝΑΙ στην κολοκυθόπιτα

21.09.2015
Όσο κι αν θέλουμε να παρατείνουμε το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι πως τα ζακετάκια και τα μακρυμάνικα δε θα αργήσουν πολύ να φορεθούν.

Το φθινόπωρο έχει ήδη μπει και ο καιρός αρχίζει να δροσίζει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ήρθε η ώρα για φθινοπωρινές λιχουδίες, από τις οποίες δε μπορεί να λείπει η γλυκιά κολοκυθόπιτα!

1. Είναι άκρως φθινοπωρινή

Η κολοκύθα είναι από τα τρόφιμα αυτά που φέρνουν κατευθείαν στο μυαλό: φθινόπωρο! Το φθινοπωρινό λαχανικό, που ωστόσο, μπορεί να συντηρηθεί γι΄αρκετό καιρό φτιάχνει τέλειες γλυκές πίτες που μας βάζουν στο κλίμα. Η πτώση της θερμοκρασίας επιβάλλει κατάλληλο ντύσιμο αλλά και μυρωδιές και γεύσεις φθινοπώρου που μας φτιάχνουν τη διάθεση κι από αυτές δεν μπορεί να λείπει η λατρεμένη κολοκυθόπιτα. Ακόμη και το χρώμα της - αυτό το χρυσαφένιο πορτοκαλί ταιριάζει με τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου.

2. Κάνε ένα διάλειμμμα από τα κλάσικά

Ποιός μπορεί να πει όχι σε μια λεμονόπιτα ή μηλόπιτα; Η αλήθεια είναι βέβαια πως αυτές είναι κλασικές επιλογές. Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορεί να κάνει την αλλαγή στα τετριμένα ενώ δεν την βαριέσαι εύκολα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση της αλμυρήςε κολοκυθόπιτας που παίρνει τη θέση τυρόπιτας, χορτόπιτας κτλ.

3. Έχει πολλές παραλλαγές

Είσαι λάτρης της σοκολάτας; Σου αρέσουν τα καρύδια; Κανένα απολύτως πρόβλημα. Η κολοκυθόπιτα είναι από τα γλυκά αυτά που δέχονται παραλλαγών. Στη γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορείς να προσθέσεις σοκολάτα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς ελεύθερα! Στην αλμυρή παίξε με μπαχαρικά, βότανα ή την προσθήκη τυριού. Είναι σαν ένας καμβάς πάνω στον οποίο καλείσαι να ζωγραφίσεις γευστικά.

4. Είναι υγιεινή επιλογή

Η βάση της πίτας, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία κι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παράλληλα είναι πλούσια σε γεύση και με λίγες θερμίδες οπότε η κολοκυθόπιτα μας δίνει μια υγιεινή λύση στις λιγουρίτσες.

5. Ανεβάζει τη διάθεση & προσφέρει λαμπερό δέρμα

Οι βιταμίνες Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν ιδανική για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα ενώ η L-τρυπτοφάνη, που περιέχει έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

6. Είναι απίστευτα εύκολη στην παρασκευή

Ακόμη κι αν είσαι πρωτάρα στη μαγειρική, η κολοκυθόπιτα δε θα σε παιδέψει ιδιαίτερα. Η μόνη δυσκολία είναι στο φύλλο - αν το θέλεις χειροποίητο - αλλά πάντα υπάρχει και η επιλογή του έτοιμου φύλλου κρούστας.

7. Έχεις τόσες συνταγές

Γλυκιές & αλμυρές

Σου δίνουμε μερικές δοκιμασμένες συνταγές κολοκυθόπιτας για να επιλέξεις αυτή που προτιμάς.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με καρύδια και σταφίδες

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρυδόψιχα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα (βασικήσυνταγή)

Αλμυρή κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα με κιμά

Κολοκυθόπιτα με φέτα

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με μάραθο

Κολοκυθόπιτα με τραχανά