Γευστική ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας με το Eating Athens (Photos)

17.02.2017
Πόσο μακριά θα έφτανες για το πιο ιδιαίτερο σουτζούκι; Ποιός είναι ο καλύτερος παστουρμάς και τι γεύση έχει το παστράμι; Πώς γίνεται το τέλειο κιουνεφέ και πού μπορούμε να βρούμε εκλεκτά ποιοτικά προϊόντα; Ποιές είναι οι νέες τάσεις στο φαγητό και τα ροφήματα; Δε χρειάζεται να πας μακριά: το κέντρο της Αθήνας τα έχει όλα, αρκεί να γνωρίζεις πού να ψάξεις.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Για το eating Athens είχαμε από καιρό ακούσει, πρόσφατα όμως ενδώσαμε στην πρόσκληση για έναν γευστικό περίπατο, τρώγοντας, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας στην... Αθήνα! Πάρε μια γεύση από την πιο in γευστική εμπειρία με λίγο spoiler (τόσο όσο χρειάζεται μόνο) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου ανοίξει η όρεξη.

Πρώτος σταθμός: Μοναστηράκι!

Με την ομάδα συναντηθήκαμε στην ιστορική πλατεία Μοναστηρακίου. Δεν ήταν μόνο η θέση του σημείου αλλά κι οι συμβολισμοί του. Κέντρο πολιτισμού με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο και φυσικά την απίστευτη θέα προς την Ακρόπολη. Υπάρχει ιδανικότερο σημείο ως αφετηρία για μια γευστική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας; Μάθαμε την ιστορία της πλατείας, από που προήλθε η ονομασία "Μοναστηράκι" και... για να μη χάνουμε χρόνο ξεκινήσαμε την περιήγησή μας.

Δεύτερος σταθμός: Στα σοκάκια του Ψυρρή

Η περίφημη βόλτα ξεκινά... Περνάμε μέσα από τα στενάκια του Μοναστηρακίου, οδεύοντας προς Ψυρρή. Είναι απίστευτο πώς με διάθεση τουρίστα ξεπροβάλλουν μπροστά σου οι κρυμμένες ομορφιές της Αθήνας που μέχρι πρότινος δεν είχες καν παρατηρήσει, όπως ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Ψυρρή με τον φιλόξενο ιερέα του ή λίγο πιο κάτω μια κρυμμένη Όαση στο κέντρο της Αθήνας.

Είχα πολλές φορές περάσει από το σημείο, ποτέ μέχρι σήμερα όμως δεν είχα προσέξει τη "Αυλή", μια μικρή παραδοσιακή ταβερνούλα που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Με το που περάσεις την μικρή πορτούλα, περάσεις το διάδρομο και βρεθείς μέσα σε αυτή την παλιά αθηναϊκή αυλή ο χρόνος σταματάει ή για την ακρίβεια πηγαίνει πίσω, φέρνοντας στο νου ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60. (Δες φωτογραφίες εδώ)

Κι όμως η γευστική μας ξενάγηση μόλις ξεκίνησε... Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα και πάνω απ΄όλα δεν έχουμε γευτεί...

Τρίτος σταθμός: Κεντρική πλατεία Ψυρρή

Μια μικρή στάση πριν την ξενάγηση επιβάλλεται, ειδικά όταν αυτή γίνεται στο Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς. Με τόσα γλυκά να μας περιστοιχίζουν, η αλήθεια είναι πως οι πειρασμοί ήταν πολλοί. Ταυτόχρονα όμως υπήρξαν και κίνητρο μιας και όπως μας υποσχέθηκε ο οδηγός και ξεναγός μας ο Γιώργος, αυτό θα ήταν και το καταληκτικό μας σημείο. Δε μας άφησε βέβαια παραπονεμένους... Ένα μικρό γλύκισμα με "ιστορία" μας έδωσε δυνάμεις αλλά και μια πρώτη γεύση για το τι θ΄ακολουθούσε.

Αυτή η ξενάγηση θα ήταν... μερακλίδικη, σαν τον καλό ελληνικό καφέ στη χόβολη και το λουκουμάκι που τον συνοδεύει. Μιλήσαμε για την ιστορία του λουκουμιού, την προέλευσή του, τις παραλλαγές του.

Από την Πόλη, τη Σμύρνη μέχρι την σύγχρονη κουζίνα: το κέντρο της Αθήνας παντρεύει τη νοσταλγία του παρελθόντος με το μοντέρνο κι αυτό είναι κάτι το μαγικό....

Τέταρτος σταθμός: Ώρα για γευσιγνωσία & ψώνια

Εδώ κάναμε αρκετές στάσεις. Περάσαμε από το δρόμο των μπαχαρικών και των αρωμάτων, ταξιδέψαμε με χρώματα κι αρώματα, είδαμε μπαχαρικά που κάποιοι δε γνωρίζαμε. Όλες οι αισθήσεις τεταμένες και ο ουρανίσκος έτοιμος για γευστική δοκιμή.

Μπαίνουμε σε ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά αλλαντοπωλεία. Παστουρμάς με ή χωρίς οσμή, παστράμι, σουτζούκι, καβουρμάς κι άλλα αλλαντικά μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Πώς παράγονται; Ποιές είναι οι διαφορές τους; Πώς χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας εκτός από συνοδευτικά για ουζάκι;

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας ήταν από τις πιο διασκεδαστικές μέσα στην όαση των αλλαντικών και οι πληροφορίες χρησιμότατες. Και ναι, φύγαμε με συνταγές ανά χείρας!

Η συνέχεια μας επιφύλλασε εκπλήξεις και γεύσεις με άρωμα Ελλάδας!

Τι πιο ελληνικό από την... ελιά; Ήξερες πόσες ποικιλίες ελιάς υπάρχουν, τις διαφορές ωρίμανσης, τη διαδικασία για ξιδάτες ή τσακιτσές ελίτσες;

Μάθαμε τα πάντα και φυσικά δοκιμάσαμε! Κι επειδή η ελίτσα συνοδεύεται άψογα με τουρσιά, κάναμε μια έξτρα γευστική περιήγηση κι από αυτά. Εμείς δίνουμε άριστα στις λιαστές ντοματούλες.

Κι επειδή μερακλώσαμε αρκετά, από την ξενάγηση δε θα μπορούσε να λείπει μια βασική οινογνωσία!

Μάθαμε την ιστορία του κρασιού, τη δράση των τανίνων, τη διαφορά ξηρού και φρουτώδους κρασιού. Δοκιμάσαμε - με τον σωστό τρόπο των οινολόγων - τα κρασιά, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τα αρώματα, τις γεύσεις τις ποικιλίες κι όλα αυτά σαν ομάδα ή μάλλον παρέα γιατί ήδη είχαμε όλοι νιώσει σαν να γνωριζόμασταν από καιρό.

Για τους πιο μερακλήδες, υπήρχε και τσίπουρο, συσκευασμένο ή χύμα Τιρνάβου, από τιος καλύτερες ποικιλίες, ρακί και φυσικά ρακόμελό.

Οσο για το τέλος, μας επιφύλασσαν την έκπληξη: μούστος & πετιμέζι, αυτά τα δύο μαγικά υλικά της... γιαγιάς για γλυκά σκέτη απόλαυση.

Αλλά και στη μοντέρνα κουζίνα το πετιμέζι και ο μούστος έχουν θέση κι αυτό ήρθε να μας το υπενθυμίσει το eating Athens... Σίγουρα θ΄ακολουθήσουμε τις γευστικές προτάσεις & τις συνταγές.

Πέμπτος σταθμός: Ξενάγηση στην... αγορά!

Πόσες φορές έχεις βρεθεί στην κεντρική αγορά, την ψαραγορά και την κρεαταγορά στη Βαρβάκειο; Ξέρεις να ξεχωρίζεις το φρέσκο ψάρι; Όσο για το κρέας, ποιό κομμάτι επιλέγεις;

Η βόλτα μας τα έχει όλα, από ενημέρωση μέχρι και... πρακτική, εκεί στην πηγή του ψαριού και του κρέατος.

Οι ειδικοί μας εξηγούν, μας ενημερώνουν και μας κάνουν μια live επίδειξη: μαθαίνουμε να καθαρίζουμε ψάρι, να κόβουμε κρέας και να φτιάχνουμε... καρπάτσιο όχι μόνο.

Αυτή η βόλτα τελικά κρύβει πολλές εκπλήξεις...

Κι επειδή πάντα στο τραπέζι μας έχουμε σαλάτα, ενημερωνόμαστε για τα εποχικά φρέσκα λαχανικά και τον τρόπο διαλογής τους.

Έκτος σταθμός: Τι θα έλεγες για ένα κρύο τσάι;

Ώρα για τσάι αλλά... διαφορετικό απ΄όσα γνώριζες μέχρι σήμερα. Μαθαίνουμε τα πάντα για τη νέα τάση στα κρύα ροφήματα: το bubble tea.

Επιλέγουμε τη βάση μας σε τσάι (μαύρο, πράσινο ή γιασεμί), φρουτένια γεύση αλλά και επίγευση με περιβόητα... bubbles αυτά τα μπαλάκια που σπάνε στο στόμα δίνοντας στον ουρανίσκο μια έκρηξη γεύσεων.

Απολαυστικό και πάνω ΄απ όλα παιχνιδιάρικο ρόφημα. Κι όταν γνωρίζεις πώς να το συνδυάσεις ακόμη καλύτερα. Εμείς απλά το λατρέψαμε...

Έβδομος σταθμός: Το γλυκάκι που όλοι περιμέναμε!

Όπως ένα καλό γεύμα τελειώνει με το ιδανικό επιδόρπιο, έτσι και η γευστική μας περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που άρμοζε, τον πιο γλυκό και πάντα... παραδοσιακό!

Το γλυκό σου το κρατάμε για έκπληξη: έτσι για να μη σου τα δώσουμε όλα έτοιμα στο πιάτο.

Σου ανοίξαμε την όρεξη;

Η ώρα πέρασε, ο ήλιος έδυσε κι εμείς πήραμε το δρόμο της επιστροφής πίσω εκεί απ΄όπου ξεκίνησαν όλα, γεμάτοι, χορτάτοι και διψασμένοι για μια νέα εμπειρία. Περιμένουμε τις νέες γαστρονομικές προτάσεις του Eating Αthens...

Και μια ευχάριστη έκπληξη άξια μνείας...

Το αναφέρουμε γιατί μας εξέπληξε ευχάριστα: Το eating Athens στηρίζει ενεργά τη δράση της ΜΚΟ "Μπορούμε".

Πού θα βρεις το eating Athens;

Info:

Επίσημος ιστοτόπος

Σελίδα στο Facebook

*Ο γευστικός περίπατος του Eating Athens πραγματοποιείται κάθε Σάββατο.