Χαλβάς: Ιδέες για να τον απολαύσεις

23.03.2016
Τρώγοντας ισορροπημένα και ρυθμίζοντας τις ποσότητες τροφής ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να απολαμβάνεις το χαλβά όλες τις εποχές του χρόνου...

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι υπάρχει μια διαφαινόμενη αυξητική τάση της κατανάλωσης χαλβά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, η συντριπτικά μεγαλύτερη ποσότητά του καταναλώνεται κατά τις περιόδους θρησκευτικής νηστείας. Ωστόσο, είναι λανθασμένο να θεωρείς ότι ο χαλβάς αποτελεί απλώς μια εύκολη, γρήγορη και εύγευστη λύση για γλυκό κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο χαλβάς είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό παιδιών, εφήβων και ενηλίκων όχι μόνο τη Σαρακοστή αλλά και κάθε εποχή, στο πλαίσιο βεβαίως ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Ο χαλβάς μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας, π.χ. ως μέρος του πρωινού γεύματος, ως ενδιάμεσο κολατσιό το πρωί ή το απόγευμα ή ως επιδόρπιο. Είναι εξαιρετικός για το σχολικό κολατσιό των μαθητών αλλά και ως σνακ για εργαζόμενους και αθλητές. Απόλαυσέ τον μόνο του στη γεύση που προτιμάς, πρόσθεσε κανέλα σκόνη ή συνδύασέ τον με άλλα τρόφιμα, για να φτιάξεις πεντανόστιμα γλυκά εδέσματα όπως:

  • χαλβάς με φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα ή βρασμένα σε κρασί και κανέλα (π.χ. αχλάδια),
  • μήλο ψητό γεμιστό με χαλβά,
  • μηλοπιτάκια και κέικ με χαλβά,
  • φέτες πορτοκαλιού με χαλβά ψημένες σε αλουμινόχαρτο με κανέλα και χυμό λεμονιού (ίσως το κλασικότερο γλυκό στη Β. Ελλάδα κατά την Καθαρά Δευτέρα),
  • σάντουιτς με ψωμί, χαλβά, μπανάνα σε ροδέλες και κανέλα,
  • αραβική πίτα ή κρέπα με χαλβά και ξηρούς καρπούς,
  • «μωσαϊκό» (κορμός) με χαλβά και κακάο,
  • χαλβάς ανάμεσα σε στρώσεις σφολιάτας ή διπλωμένος μέσα σε μους πικρής σοκολάτας,
  • αλλά και αλμυρά πιάτα π.χ. λειωμένος χαλβάς μέσα σε ρεβιθάδα.

Σε περίοδο που δεν νηστεύεις και δεν υπάρχουν διατροφικοί αποκλεισμοί, αξίζει να δοκιμάσεις τυρόπιτα ταψιού σερβιρισμένη με χαλβά, φρουτοσαλάτα με χαλβά και γιαούρτι, λιωμένο ανθότυρο με κομματιασμένο χαλβά και μέλι αλλά και παγωτό με χαλβά –οι διαθέσιμες επιλογές και οι συνταγές εκατοντάδες, η γεύση τους μοναδική.

Αν μέχρι τώρα δεν έχεις εντάξει το χαλβά στη διατροφή σου, η περίοδος της νηστείας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να τον συμπεριλάβεις, με μέτρο εννοείται...


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Μάρτιος 2016.