Μπαρμπούνια με σάλτσα σαφράν και βασιλικό από τον Ηλία Μαμαλάκη

01.11.2016
Ο μύθος λέει ότι ποτέ οι γάτες δεν τρώνε τα κεφάλια από το μπαρμπούνι. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα τρώνε συνήθως οι άνθρωποι. Γιατί αν ξέρετε να καλοτηγανίσετε το μπαρμπούνι και το κάνετε τραγανό τα μαλακά κοκαλάκια του κεφαλιού λιώνουν στο στόμα.

Υλικά για 6 άτομα

18 μπαρμπούνια μέτρια

1 κρεμμυδάκι λειωμένο στο μίξερ

6 κουτ της σούπας ελαιόλαδο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

½ γραμ σαφράν

1 φλιτζ του καφέ κρέμα γάλακτος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

1 φλιτζ του τσαγιού χοντροκομμένο φύλλα βασιλικού

Καθαρίζετε και παστρεύετε τα μπαρμπούνια. Τα αλατίζετε καλά και στην κοιλίτσα και εξωτερικά και τα αφήνετε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι μεγαλούτσικο ρίχνετε 4 κουτ λάδι από τις 6. Ρίχνετε το κρεμμυδάκι και το σοτάρετε ελαφρά μέχρι να φύγουν τα υγρά του και να γυαλίσει καλά. Σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το σαφράν και το λευκό πιπέρι. Αλατίζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για λίγο. Συμπληρώνετε την κρέμα γάλακτος, αφήνετε να πάρει μια βράση και βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Το αφήνετε να μισοκρυώσει και το βάζετε στο μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να γίνει βελούδινο. Αλείφετε τα μπαρμπούνια σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ για 10-20 λεπτά αναλόγως πόσο μεγάλα είναι. Σε κάθε πιάτο αδειάζετε πρώτα 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα και τοποθετείτε από πάνω 3 μπαρμπούνια . Πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού.

Η ιδιόρρυθμη γεύση των μπαρμπουνιών με την καταπιεστική γεύση του σαφράν αναζητούν ένα κρασί με προσωπικότητα που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένα ΟΠΑΠ Σαντορίνης ωριμασμένο σε ξύλινο βαρέλι.