Λιθρίνι με κρούστα κόκκινου αλατιού από τον Ηλία Μαμαλάκη

13.11.2016

Λιθρίνι με κρούστα κόκκινου αλατιού

Υλικά για 6 άτομα

1 μεγάλο λιθρίνι (1.5 κιλό) ή 3 μέτρια (από 600 γραμμ.)

1 ½ κιλό χοντρό αλάτι

2 κουτ. σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

2 ασπράδια

ελαιόλαδο

Αφαιρείτε τα εντόσθια από το ψάρι, αλλά κρατήστε τα λέπια και τα πτερύγια ώστε να διεισδύσει στη σάρκα του το λιγότερο δυνατό αλάτι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς και στρώνετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Βάζετε στο μπλέντερ το αλάτι, το χυμό ντομάτας και τα ασπράδια. Χτυπάτε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι το αλάτι να γίνει κόκκινο. Τοποθετείτε μία στρώση αλατιού στο ταψί. Από πάνω βάζετε το ψάρι και το σκεπάζετε εντελώς με αλάτι. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου. Αμέσως μετά το βγάζετε από το φούρνο και ύστερα από 5 λεπτά αφαιρείτε την κρούστα σπάζοντάς τη με τη λαβή ενός μαχαιριού. Σερβίρετε τα ψαχνά του ψαριού σε πιατέλα περιχύνοντάς τα με λίγο καλό ελαιόλαδο.

Τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά; Πρωτίστως να είναι βιώσιμα. Μάθε περισσότερα στον οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.