Καπαμάς ρουμελιώτικος

09.04.2009

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 κιλό κρέας
  • 3 φλιτζ. ρύζι
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 12 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αβγολέμονο:

  • 2 αβγά
  • χυμό από 2 λεμόνια

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, προσθέτουμε τα κομμάτια από το κρέας και αφήνουμε να βράσουν, φροντίζοντας να τα ξαφρίζουμε.

Οταν μαλακώσουν τα κομμάτια του κρέατος, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα (κρατάμε το ζωμό)και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και σοτάρουμε τα κρεμμύδια πολτοποιημένα, έως ότου χρυσίσουν. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε, για περίπου 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσουν, για άλλα 15-20 λεπτά.

Οταν το ρύζι βράσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ, σε σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους, το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας με το ρύζι.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά, έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε, έτσι ώστε να πάει παντού.

Συμβουλή
Κατά τη διάρκεια του βρασμού μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.

το κατάλληλο κρασί Μαλαγουζιά.