Ψαρονέφρι ρολό

29.01.2009
Για ένα δείπνο γεμάτο εντυπώσεις!

Τι έχουμε:

  • 4 ψαρονέφρια
  • 2 κουταλιές Βιτάμ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • κόκκους πιπεριού
  • ειδικό σπάγκο για τον φούρνο
  • 2-3 λαδόκολλες

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο με πράσο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2-3 κουταλιές Βιτάμ
  • 3/4 φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Για το γαρνίρισμα:

  • Φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε ή το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το Βιτάμ και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα έως ότου χρυσίσουν.

Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά, το τριμμένο λουκάνικο και τα σοτάρουμε έως ότου ο κιμάς ασπρίσει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα ψαρονέφρια από το λίπος τους, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα χαράζουμε στη μέση. Σε μια επιφάνεια στρώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε πάνω ένα ψαρονέφρι και το σκεπάζουμε. Χτυπάμε το ψαρονέφρι πάνω από τη λαδόκολλα με το ειδικό σφυράκι ή με το γουδοχέρι για να πλατύνει.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα ψαρονέφρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Απλώνουμε καθένα από τα ψαρονέφρια και βάζουμε στο κέντρο τους λίγη από τη γέμιση του κιμά. Τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολά και τα δένουμε με τον ειδικό σπάγκο σε 3-4 σημεία.

Χτυπάμε στο γουδί τους κόκκους πιπεριού με τις σκελίδες του σκόρδου. Πασπαλίζουμε τα ρολά με αλάτι και με το μείγμα του σκόρδου και τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με Βιτάμ.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά.

Οταν δούμε ότι παίρνουν χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Αφού ψηθούν, αφαιρούμε τον σπάγκο, τα κόβουμε σε φέτες και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα γαρνιρισμένη με φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.