Κρεατόπιτα

10.09.2009
Για όλες τις ώρες!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλο για πίτες
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές Βιτάμ
  • 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • 1 1/2 φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Βιτάμ για το ταψί και τα φύλλα

Για την μπεσαμέλ:

  • 4 φλιτζ. γάλα
  • 6 κουταλιές Βιτάμ
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το Βιτάμ και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και τα βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το Βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπεσαμέλ στην κατσαρόλα με το κιμά και ανακατεύουμε για να ενωθούν.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με Βιτάμ στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με Βιτάμ, φροντίζοντας οι άκρες τους να προεξέχουν από το ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.

Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από τη γέμιση, κομμένα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και γυρνάμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού, τυλίγοντάς τες, ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με μαργαρίνη, χαράσσουμε πολύ ελαφρά την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για κιμά να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κομμματάκια.

Το κατάλληλο κρασί: Ξινόμαυρο.