Ψάρι με σάλτσα πικάντικη

06.02.2009
Ενα εντυπωσιακό πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1 μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας (λυθρίνι, φαγκρί)
  • 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο

Για τη σάλτσα:

  • 1 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 2 ντομάτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • φέτες λεμονιού
  • φύλλα δάφνης

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και με ένα μαχαιράκι κόβουμε κατά μήκος της κοιλιάς του και αφαιρούμε τα εντόσθια. Στη συνέχεια το πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με λάδι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Στύβουμε τα λεμόνια, ανακατεύουμε το χυμό με το λάδι και το δεντρολίβανο και περιχύνουμε το λυθρίνι.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για ένα λεπτό και τις ξεφλουδίζουμε.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, τις πιπεριές Φλωρίνης, την καυτερή πιπεριά έως ότου γίνουν πολτός. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τις λιωμένες πιπεριές και ντομάτες, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και όταν δέσει η σάλτσα κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει η σάλτσα για 5-10 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και η σάλτσα αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Σε μια πιατέλα στρώνουμε τη σάλτσα, βάζουμε επάνω το ψάρι γαρνίροντας με φέτες λεμονιού, την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια και ελαφρώς σοταρισμένη και φύλλα δάφνης.

Συμβουλή
Φροντίζουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να περιχύνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ψάρι με λαδολέμονο.

Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ