Πίτα του βοσκού

24.02.2009
Με πλούσια γέμιση!

Τι έχουμε:

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό αρνί χωρίς κόκαλο
  • 300 γραμ. μικρά στρογγυλά κρεμμύδια
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1 φλιτζ. ζωμός βοδινού
  • 1/2 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 1/2 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 10 ντοματάκια Σαντορίνης
  • 5 καρότα
  • 2 κουταλιές τριμμένο σκόρδο
  • 2 κουταλάκια κομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι

Τι κάνουμε:

Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για ένα λεπτό, μέσα σε αλατισμένο βραστό νερό, μετά τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε χονδρούς κύβους, τους οποίους, πρώτα πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι και μετά τους αλευρώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατάλληλο για φούρνο, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το βιτάμ και σοτάρουμε τους μισούς κύβους, για 5-6 λεπτά, ώστε να κάνουν κρούστα. Κατόπιν προσθέτουμε μια κουταλιά από το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά, το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο κρέας. Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί, αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς το για ένα λεπτό μέχρι να καθαρίσει και να πάρει τη γεύση από το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά, οπότε συμπληρώνουμε τον ζωμό, το νερό, το θυμάρι, τους κύβους από το αρνί μαζί με τον ζωμό τους, τα καρότα κομμένα σε λωρίδες, τα κρεμμύδια, το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι το αρνί να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα 4, τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. ΚΧύνουμε το νερό από την κατσαρόλα και βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το βιτάμ, ανακατεύουμε και μόλις πάρουν μια βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τις πατάτες λιωμένες και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βιτάμ και μετά ρίχνουμε δυο κουταλιές αλεύρι, και μια κουταλιά από τον ζωμό του ψημένου κρέατος. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.Περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά με τη σάλτσα, απλώνουμε από πάνω τον πουρέ και ψήνουμε στο γκριλ για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε το κρέας με τα λαχανικά από την προηγούμενη μέρα. Την επομένη, το ζεσταίνουμε και κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ και ψήνουμε.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.