Νιόκι αλά ραγού

24.02.2009
Υπέροχος συνδυασμός!

Τι έχουμε:

Για το ραγκού:

  • 1 κιλό αρνί, καθαρισμένο από το λίπος
  • 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι

Για τα νιόκι:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μοσχοκάρυδο, στη μύτη από το κουταλάκι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το κόβουμε και το αλατοπιπερώνουμε.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το φύλλο δάφνης και τα σοτάρουμε μέχρι το σκόρδο να χρυσίσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα κομμάτια του αρνιού, τα αφήνουμε να σοταρισθούν για 10 λεπτά, ρίχνουμε μετά το κρασί και αφήνουμε να βράσουν, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ,. Συμπληρώνουμε με τις ντομάτες, το νερό, το αλάτι και βράζουμε το φαγητό, σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το σκόρδο και τη δάφνη και ρίχνουμε, εάν χρειάζεται, λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα νιόκι:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, χωρίς να τις καθαρίσουμε. Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις λιώνουμε καλά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.

Κατόπιν προσθέτουμε στο μπολ το αβγό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τα δάχτυλά μας, έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνουν μια σφιχτή και ελαστική ζύμη. Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρά κομμάτια της ζύμης και φτιάχνουμε λεπτούς κυλίνδρους, μήκους περίπου 15 εκατοστών και πάχους περίπου ενός δαχτύλου.

Κόβουμε τους κυλίνδρους σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε απαλά από τα δόντια του τρίφτη, ώστε να πάρουν το σχήμα των νιόκι.

Μόλις ετοιμάσουμε τα νιόκι, τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για περίπου 7 λεπτά, τα σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σερβίρουμε τα νιόκι βάζοντας επάνω λίγο από το κρέας και περιχυμένα με τη σάλτσα.

Συμβουλή
Σε περίπτωση που μαγειρέψαμε νωρίτερα το φαγητό μας και έχει κρυώσει, πριν το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε μόνο το ραγκού.

Το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.