Ψητές πικάντικες πατάτες

24.02.2009
Χορταστικό και νόστιμο!

Τι έχουμε:

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 5 κουταλιές βιτάμ
  • 2 κουταλάκια τσίλι σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλλα
  • 2 κουταλάκια ξίδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για μισό λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε ένα μπολ.

Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει, βάζουμε και σοτάρουμε τον κιμά για 5 λεπτά, έως ότου ασπρίσει, οπότε προσθέτουμε το τσίλι, τη ρίγανη, την κανέλα και τις τριμμένες ντομάτες. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, έως ότου σωθούν τα υγρά της ντομάτας. Κατόπιν προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 5 λεπτά.

Στη συνέχεια κόβουμε τις ψημένες πατάτες κάθετα στο μέσον της επάνω πλευράς τους (φροντίζουμε να μην τις κόψουμε πολύ βαθιά και κοπούν στη μέση), τις πατάμε λίγο με ένα πιρούνι στο άνοιγμα, ώστε να μείνει χώρος για τον κιμά (αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη από τη σάρκα τους) και γεμίζουμε τη λακκουβίτσα που έχει δημιουργηθεί με κιμά.

Τις σερβίρουμε αμέσως συνοδεία ρόκας ή πράσινης σαλάτας.

Συμβουλή
Για να ελαττώσουμε το χρόνο ψησίματος, μπορούμε πριν βάλουμε τις πατάτες στο φούρνο, να τις ψήσουμε για λίγο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Παγωμένη μπίρα.