Ζουμερό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

01.08.2011

Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά
Ποσότητα: 2 βαζάκια του μισού κιλού

Υλικά

  • 4 μεγάλα και γερά πορτοκάλια (μέρλιν)
  • 3 καρότα κομμένα σε λεπτές κλωστούλες
  • 1 1/4 του κιλού ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό τους)
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε.
  • Ξύνουμε τη φλούδα σε ψιλό τρίφτη.
  • Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε 3 φορές αλλάζοντας κάθε φορά το νερό.
  • Μόλις μαλακώσουν τα βάζουμε σε ταψάκι.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4 και τα 4 στα 8 (τέταρτα).
  • Αφαιρούμε ίνες και τα βάζουμε σε πιρέξ.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια πάνω από τα πορτοκάλια.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 180. Βάζουμε στον φούρνο το πιρέξ σκεπασμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  • Βράζουμε τα καρότα και τα σουρώνουμε.
  • Προς το τέλος βάζουμε και τον χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε και με το λεμόνι στον φούρνο για 10 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι.
  • Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το καρότο στο γλυκό και ανακατεύουμε.