Γαλατοτυρόπιτα

05.03.2009
Μια πίτα για όλους!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
  • μαργαρίνη για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 700 γραμ. τυρί κατσικίσιο
  • 4 φλιτζ. γάλα
  • 10 κουταλιές αλεύρι
  • 4 αβγά

Τι κάνουμε:
Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για μια ώρα, για να ξαρμυρίσει.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το γάλα μαζί με τα αβγά και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου γίνει το μείγμα λείο.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις βράσει, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να «δέσει», συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τρίβουμε μέσα το τυρί με τα δάχτυλά μας, ανακατεύουμε έως ότου γίνει η κρέμα ομοιογενής και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Εν τω μεταξύ, αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε ένα ένα τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με μαργαρίνη. Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα, φροντίζοντας να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα, κομμένα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και γυρνάμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού, τυλίγοντάς τες, ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με μαργαρίνη, χαράσσουμε πολύ ελαφρά την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας, πριν την ψήσουμε και με αβγό χτυπημένο.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό βιολογικό.