Τυροπιτάκια κουρού

05.03.2009
Κατάλληλα για μπουφέ, για πρωινό, για σνακ!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 750 γραμ. μαργαρίνη
  • 2 αβγά
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
  • 1/2 φλιτζ. κρύο νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για την κρέμα:

  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 1 αβγό
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
  • μαργαρίνη για το ταψί

Τι κάνουμε:
Ξεκινάμε με την προετοιμασία της ζύμης:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε λίγο χλιαρό νερό.

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με το αναδευτήρι τη μαργαρίνη με το ένα αβγό και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το νερό, λίγο λίγο, τη διαλυμένη μαγιά, κατόπιν το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν τα υλικά μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μια πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα:

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αβγό, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα, τριμμένη με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε, ώστε τα υλικά μας να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ακουμπάμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε ίσα κομματάκια. Αλευρώνουμε και πάλι την επιφάνεια και ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ζύμης, ώστε να πάρει στρογγυλό σχήμα.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης μια κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, ώστε να πάρει σχήμα μισοφέγγαρου και πατάμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες, ώστε να κολλήσει καλά η διπλωμένη ζύμη.

Στη συνέχεια, βάζουμε τα τυροπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη, χτυπάμε ελαφρά το αβγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια από τα τυροπιτάκια.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να αποκτήσουν τα τυροπιτάκια χρυσαφί χρώμα.

Συμβουλή
Αφού βάλουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, καλό είναι να τα αφήσουμε για περίπου 10-15 λεπτά, πριν τα ψήσουμε, ώστε να φουσκώσουν και να γίνουν πιο αφράτα.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό βιολογικό.