Κουλουράκια του αγρού

25.02.2009
Γεύση από αγνά υλικά

Τι έχουμε:

  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. μαυροδάφνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα

Για το πασπάλισμα:

  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένα φιλέ αμύγδαλα

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπόλ, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαυροδάφνη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να γίνουν τα υλικά μια κανονική, όχι πολύ μαλακή ζύμη, οπότε σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.

Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την πλάθουμε σε κορδόνια, πάχους περίπου ενός δακτύλου.

Κόβουμε τα κορδόνια σε ίσα κομμάτια, ενώνουμε τις άκρες τους για να κλείσουν σε στρογγυλά κουλούρια (βλέπε φωτό) και τα στρώνουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με λίγο λάδι, αφήνοντας μεταξύ τους ένα κενό περίπου 1,5 εκ.

Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με τα με τα ψιλοκομμένα φιλέ αμύγδαλα και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα στρώνουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα με παπαρουνόσπορο.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Πράσινο τσάι βιολογικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ