Γλυκό καρπούζι

25.06.2009
Οσο ακόμα προλαβαίνουμε...

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό φλούδα καρπουζιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 2 λεμόνια
  • 4 κουταλιές μέλι

Τι κάνουμε:
Κόβουμε τη φλούδα του καρπουζιού σε κομμάτια και με ένα μαχαίρι, καθαρίζουμε το πράσινο μέρος της ώστε να μείνει η φλούδα λευκή.

Κατόπιν κόβουμε τη φλούδα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, (βλέπε φωτό) και τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με τον χυμό από δύο λεμόνια,και τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν όλα τα κομμάτια. Αφήνουμε τα κομμάτια μέσα στο νερό για δύο ώρες, και μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, και τα βράζουμε για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του καρπουζιού, και συνεχίζουμε το βράσιμο για δεκαπέντε λεπτά ακόμη. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη ημέρα.

Την επομένη, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει, έως ότου αρχίσει το σιρόπι να δένει, οπότε προσθέτουμε το μέλι και μετά την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να λιώσει το μέλι και να δέσει το σιρόπι, οπότε βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το καρπούζι σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο, που να κλείνει αεροστεγώς και το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο γλυκό, την ώρα που βάζουμε το μέλι και μερικά κανελογαρίφαλα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Καφές φίλτρου βιολογικός.