Κέικ με καραμέλα

05.03.2009
Ολο γλύκα...

Τι έχουμε:

  • 1 πακετάκι Βιτάμ Κλασικό
  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 6 αβγά
  • 3 κουταλιές Βιτάμ Soft για τη φόρμα
  • αλεύρι για τη φόρμα

Για το σιρόπι καραμέλας:

  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές Βιτάμ Κλασικό

Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το Βιτάμ Κλασικό.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά μπολ.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και μόλις φουσκώσει, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι η μαρέγκα να «δέσει». Κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας, από κάτω προς τα πάνω, ώστε να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε απαλά και μόλις το αλεύρι απορροφηθεί, ρίχνουμε το λιωμένο Βιτάμ Κλασικό και ανακατεύουμε, έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε μια φόρμα με Βιτάμ Soft, την αλευρώνουμε, την τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και κατόπιν αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι καραμέλας:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το Βιτάμ Κλασικό, μαζί με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου λιώσει η ζάχαρη και πήξει ελαφρά το σιρόπι, οπότε κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το ξεφορμάρουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε, περιχύνοντάς το με το σιρόπι καραμέλας.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για καστανή ζάχαρη, να χρησιμοποιήσουμε άσπρη.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Τσάι.