Θαλασσινά αλά εσπανιόλ

12.03.2009
Ολη η φρεσκάδα της θάλασσας σε ένα πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 6 γαρίδες Νο 1 KALLIMANIS
  • 8 μύδια με κέλυφος
  • 2 πλοκάμια από χταπόδι KALLIMANIS
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς

Για τη σάλτσα:

  • 2 ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ποτηράκι άσπρο κρασί
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι σε μικρά κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, 2 κουταλιές από το λάδι και βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει καλά.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις γαρίδες με τον ζωμό λαχανικών και το υπόλοιπο λάδι για 10 λεπτά, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα (κρατάμε τον ζωμό) και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τα μύδια, τα αχνίζουμε σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με μισό ποτήρι νερό για 10 λεπτά ώστε να ανοίξουν και τα βάζουμε στο μπολ με τις γαρίδες.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να χρυσίσουν.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον ζωμό από τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Οταν η σάλτσα αρχίζει να δένει ρίχνουμε τα θαλασσινά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει καλά η σάλτσα.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα.

Συμβουλή
Για να δέσει καλύτερα η σάλτσα προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη.

Το κατάλληλο κρασί Μαντινεία.