Λαζάνια με δίχρωμη σάλτσα

19.03.2009
Για να εντυπωσιάσετε...

Τι έχουμε:

  • 2 μεγάλα φύλλα λαζάνια
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 κουταλιά Βιτάμ
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών

Για την κόκκινη σάλτσα:

  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζ. λιωμένο λουκάνικο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές Βιτάμ
  • 1 λαδόκολλα

Για τη λευκή σάλτσα:

  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη

Για το γαρνίρισμα:

  • κόκκινη πιπεριά
  • μαϊντανός

Τι κάνουμε:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά, στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το Βιτάμ και ανακατεύουμε.

Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα λουκάνικα, τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπολ με το ρύζι.

Απλώνουμε τα φύλλα από τα λαζάνια σε μια επιφάνεια και απλώνουμε σε κάθε φύλλο 3-4 κουταλιές από τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ρολό και όταν γεμίσουμε όλα τα κομμάτια τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.

Φροντίζουμε το κλείσιμο από κάθε ρολό να είναι από κάτω έτσι ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο και χυθεί η γέμιση. Ρίχνουμε στο ταψί τον ζωμό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις σάλτσες.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την παρμεζάνα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει η παρμεζάνα και δέσει η σάλτσα.

Για την κόκκινη σάλτσα
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το Βιτάμ, ρίχνουμε το λουκάνικο, το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα και την πιπεριά ψιλοκομμένη, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ και δέσει η σάλτσα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κόβουμε τα λαζάνια σε κομμάτια 5-6 εκατοστών περίπου και τα σερβίρουμε σε όρθια θέση με τις σάλτσες, γαρνίροντας με μαϊντανό και κομμάτια πιπεριάς.

Συμβουλή
Μπορούμε να περιχύσουμε τα λαζάνια με τις σάλτσες για να ενωθούν οι γεύσεις.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.