Καλαμάρια γεμιστά

03.04.2009

Υλικά: (για 6 άτομα)

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό αρετσίνωτο
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι
  • 1 φλιτζ. τσαγ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα δύο
  • 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. κανέλλα
  • 1/2 κουτ. γλυκ. πιπέρι γαλάτι γχυμός λεμονιού
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπ. μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζετε τα καλαμάρια από το μελάνι τους, τα μάτια, το στόμα και το «κόκαλο», τα πλένετε και τα ξεχωρίζετε από τα πλοκάμια τους. Κόβετε τα ποδαράκια σε μικρά κομμάτια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τα κομμένα ποδαράκια, το κρασί, το ρύζι, το μαϊντανό, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Τα αφήνετε να πάρουν 2-3 βράσεις και όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε, αφού κρυώσουν λίγο τα αμύγδαλα, και τις σταφίδες
  • Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μείγμα και με σκληρή οδοντογλυφίδα κλείνετε το στόμιό τους για να μην αδειάζουν. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα (το ένα κοντά στο άλλο), τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Ψήνετε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 7-8 λεπτά.