Με κέφι στο τραπέζι της Λαμπρής

14.04.2009
Τι πρέπει να τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, τι να προσέξουμε στο γεύμα της Ανάστασης, ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για το πασχαλιάτικο τραπέζι, πώς θα αποκαταστήσουμε τη διατροφική μας ισορροπία μετά το Πάσχα. Και μαζί, ένας μοναδικός πασχαλινός θερμιδομετρητής!

AΠO THN ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, αλλά μπορεί να αποδειχτεί «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία μας, εάν δεν γίνει σωστά ή η κατάληξή της το Σάββατο της Ανάστασης είναι γαρδούμπες, τηγανητά συκωτάκια, αβγά και τσουρέκια. Αν, μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα συνεχίσουμε απτόητοι με ξεροψημένες πετσούλες, ευμεγέθεις ποσότητες οβελία... οι συνέπειες θα είναι στομαχόπονος, κακοδιαθεσία, αύξηση βάρους, ενώ οι τιμές σακχάρου, αρτηρια- κής πίεσης, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέος θα πάρουν την ανιούσα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μελλοντικά προβλήματα.

Τι τρώμε το βράδυ της Ανάστασης;
Με σωστές επιλογές δεν θα υποφέρετε από στομαχικές διαταραχές...

  • Το ιδανικό γεύμα είναι μια ελαφριά κοτόσουπα ή η καθιερωμένη μαγειρίτσα σε μικρή ποσότητα.
  • Καταναλώστε επίσης αρκετά λαχανικά, κατά προτίμηση βραστά, χωρίς πολύ λάδι. Πιείτε μόνο ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα, έτσι για το «καλό».
  • Κλείστε το γεύμα σας με 2-3 κουταλιές γιαούρτι, που διευκολύνει την πέψη.

! Η μαγειρίτσα βοηθάει στη σταδιακή διακοπή της νηστείας, προετοιμάζοντας το γαστρικό βλεννογόνο να δεχτεί τις ζωικές τροφές, που θα βρίσκονται εν αφθονία την επόμενη ημέρα στο τραπέζι μας. Αν, όμως, την καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, το στομάχι μας θα υποφέρει?

Κυριακή του Πάσχα: Σωτήρια μυστικά
Χαρείτε τη γιορτή χωρίς να πληρώσετε το τίμημα της υπερβολής...

  • Μην τσιμπολογάτε συνέχεια. Απολαύστε τα πάντα και από λίγο, μοιρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Στο μεσημεριανό τραπέζι αποφύγετε ορεκτικά, παχιά τυριά και ποικιλίες με αλλαντικά. Περιοριστείτε σε 2-3 μεζεδάκια, καταναλώστε περισσότερη σαλάτα, φάτε μια μικρή μερίδα από το ψαχνό του κρέατος και ελάχιστα από τα συνοδευτικά του, πιείτε 1-2 ποτηράκια αλκοόλ.
  • Το βράδυ προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως γιαουρτάκι, φρούτο ή μια απλή σούπα χωρίς ζωικές ύλες.

Αρνάκι ή κατσικάκι;
Το κατσικάκι γάλακτος είναι υγιεινότερη επιλογή, διότι το ψαχνό του, με εξαίρεση τα παϊδάκια και την κοιλιά, έχει μόλις 3-4% λιπαρά, λιγότερο δηλαδή από το στήθος κοτόπουλου ή το κουνέλι!

! Ποια είναι η ιδανική μερίδα; Λόγω της εορτής, ποσότητα ψημένου κρέατος όση το μέγεθος της παλάμης μαζί με τα δάχτυλα. Για κάτι πιο διαιτητικό, περιοριζόμαστε σε μέγεθος μερίδας το πολύ όσο η παλάμη και ξεχνάμε τα... δάχτυλα.

Και μετά το Πάσχα τι;
Αποκαταστήστε την ισορροπία...

  • Πρωινό: Μούσλι ή νιφάδες βρώμης ή ψωμί ολικής αλέσεως μαζί με άπαχο γάλα ή γιαούρτι ή τυρί χαμηλών λιπαρών.
  • Ενδιάμεσο: 2 φρούτα εποχής, καλύτερα σε διαφορετικές ώρες.
  • Μεσημεριανό: Σπιτικό φαγητό, έστω κι αν πρόκειται για ένα σάντουιτς ή την πίτα που περίσσεψε! Προτιμήστε ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια και λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, αποφύγετε λιπαρά κρέατα, παχιά τυριά και παραγγελίες... delivery.
  • Απογευματινό: Άπαχο γιαούρτι ή τυρί κότατζ με κάποιο φρούτο.
  • Βραδινό: Γεμίστε τα 3/4 του πιάτου σας με λαχανικά ή χόρτα και περιχύστε τα με 1 κουταλιά λαδολέμονο. Προσθέστε στο υπόλοιπο 1/4 του πιάτου μια πρωτεϊνούχα τροφή, όπως ασπράδια αβγών, τόνο, σολομό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπιφτέκι πουλερικών, φασόλια ή λίγο ψαχνό κρέατος.

Οι «κρυφές» πηγές χοληστερίνης
Αν και «συνήθεις ύποπτοι» θεωρούνται το κρέας (πέτσες, λιπαρά μέρη, κεφαλάκια, εντόσθια, συκώτι), οι κρόκοι αβγών, τα τυριά και τα αλλαντικά, μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης περιέχουν επίσης όλες οι πίτες και όλα τα γλυκά που φτιάχνονται με βούτυρο, γάλα ή αβγά.