Κρεμμυδοντολμάδες

07.05.2009
Η γλυκιά γεύση του κρεμμυδιού θα μας κάνει να τους καθιερώσουμε στο τραπέζι μας!

Τι έχουμε:

  • 8 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 ντομάτες
  • 4 κουταλιές Pummaro Passata
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Τι κάνουμε:

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε ζεστό νερό για ένα λεπτό, ώστε να ξεφλουδίζονται ευκολότερα και αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις τρίβουμε σε χονδρά κομμάτια, στην ανάλογη πλευρά του τρίφτη.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν τα χαράσσουμε κάθετα από τη μια πλευρά, βγάζουμε προσεκτικά, για να μη σπάσουν, ένα-ένα τα κομμένα εξωτερικά φύλλα του κρεμμυδιού, μέχρι να φθάσουμε στην καρδιά.

Αφού τελειώσουμε με όλα τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τις καρδιές τους και το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι, μαζί με το βιτάμ για να σοταριστούν, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, αφήνουμε να σοταριστεί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και μόλις ροδίσει, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν, για πέντε λεπτά περίπου, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα 1/2 φλιτζάνι από την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, έως ότου εξατμισθούν τα υγρά.

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε τη δάφνη, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από τον κιμά και κάνουμε μπαλάκια.

Σκεπάζουμε ένα ένα τα μπαλάκια με τα φύλλα του κρεμμυδιού έτσι ώστε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια και να κλείσουν μέσα στη γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Κατόπιν, βάζουμε τους κρεμμυδοντολμάδες σε κυκλικό σχήμα σε ένα ταψάκι ή σε ένα σκεύος κατάλληλο για τον φούρνο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, ρίχνουμε το Pummaro Passata διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό και το λάδι.

Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 30 λεπτά έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν.

Συμβουλή
Προσέχουμε τα κρεμμύδια που θα επιλέξουμε να μην είναι χτυπημένα.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.