Λυθρίνι με ντομάτα

07.05.2009
Συνδυασμός όλο γεύση από στεριά και θάλασσα!

Τι έχουμε:

  • 1 μεγάλο λυθρίνι
  • 3 ντομάτες
  • 5-6 ντοματάκια Σαντορίνης
  • 4 κουταλιές Pumarro σπιτική ντομάτα
  • 3 πατάτες
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε το λυθρίνι από τα λέπια και τα εντόσθιά του: στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, ακουμπάμε επάνω το λυθρίνι και το ξύνουμε και από τις δύο πλευρές, με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού, δηλαδή την πλευρά που δεν κόβει, με φορά από την ουρά προς το κεφάλι. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τα πτερύγια του κεφαλιού, τραβάμε τα βράγχια προς τα έξω και τα κόβουμε.

Τέλος, σχίζουμε με το μαχαίρι την κοιλιά του ψαριού, βγάζουμε τα εντόσθια και ξεπλένουμε το ψάρι καλά, μέσα και έξω με άφθονο τρεχούμενο, κρύο νερό. Σκουπίζουμε το ψάρι με μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε ένα ταψί.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βουτάμε τις ντομάτες σε καυτό νερό, ώστε να ξεφλουδίζονται ευκολότερα και αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις τρίβουμε με τον τρίφτη, μέσα σε ένα μπολ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Προσθέτουμε στο μπολ με τις ντομάτες, το Pumarro σπιτική ντομάτα, το λάδι, το κρασί, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τριμμένα στον τρίφτη, το αλάτι και το πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με τη σάλτσα το λυθρίνι.

Κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η σάλτσα σε όλη την επιφάνεια του ψαριού, συμπληρώνουμε με τα ντοματάκια και τις πατάτες, κομμένες σε κομματάκια και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο, βάζουμε το λυθρίνι, όπως είναι ολόκληρο, σε μια πιατέλα, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του, το γαρνίρουμε με τις πατάτες και τα ντοματάκια, το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για λυθρίνι να χρησιμοποιήσουμε σφυρίδα.

το κατάλληλο κρασί Αθήρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ