Μελιτζάνες παπουτσάκια

23.04.2009
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές της μελιτζάνας!

Τι έχουμε:

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 ποτήρι κρασί
  • 1 φλιτζ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
  • 3 κουταλιές Βιτάμ
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις αφήνουμε, για περίπου 2 ώρες, μέσα σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν.

Κατόπιν τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα από το κέντρο τους, δημιουργώντας μια λακκουβίτσα.

Οση σάρκα αφαιρέσουμε, την τρίβουμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βιτάμ και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη σάρκα της μελιτζάνας, αφήνουμε το μείγμα να σοταριστεί, για 2-3 λεπτά ακόμη και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, ώστε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει, για 5-6 λεπτά, έως ότου σωθούν τα υγρά της ντομάτας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε ένα ταψί, στρώνουμε τις μελιτζάνες, γεμίζουμε τη λακκουβίτσα με το μείγμα του κιμά, τις πασπαλίζουμε με το τυρί και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μισή ώρα.

Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε μια πιατέλα, τις γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για τυρί να βάλουμε μπεσαμέλ.

το κατάλληλο κρασί Μαλαγουζιά.