Τραγανοκολοκυθοκεφτέδες

14.05.2009
Ενας μεζές που «ακούγεται»

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 3 αβγά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4-5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε την άκρη τους και τα ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα λιώνουμε σε ένα μπολ με το ειδικό εργαλείο του πουρέ ή με ένα κουτάλι.

Βάζουμε τον πολτό από τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να φύγουν όλα τα υγρά του.

Κατόπιν, ρίχνουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, το τυρί, τις τέσσερις κουταλιές από τη φρυγανιά, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για να ενωθούν, σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα ώστε να «σφίξει» η ζύμη.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο.

Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε λίγο από τη ζύμη, πλάθουμε σε κεφτεδάκια, τα πανάρουμε στη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι έως ότου ροδίσουν.

Σερβίρουμε τους τραγανοκολοκυθοκεφτέδες σε μια πιατέλα σε όρθια θέση και γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Εάν τους θέλουμε παραδοσιακούς, τους πανάρουμε με αλεύρι.

το κατάλληλο κρασί Ασύρτικο.