Κουλουράκια σουσαμένια

15.04.2009
Για το καφεδάκι μας

Τι έχουμε:

  • 7 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζ. σουσάμι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλιές μπέικιν- πάουντερ
  • 1 αβγό για άλειμμα

Τι κάνουμε:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το μπέικιν-πάουντερ.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών το βιτάμ και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Μόλις τα υλικά μας γίνουν ένα αφράτο μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα σιγά-σιγά, το μισό αλεύρι και το γάλα εναλλάξ και ανακατεύουμε, έως ότου η ζύμη μας γίνει μέτρια όχι πολύ σφιχτή.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά και κατόπιν την πλάθουμε σε μπαλίτσες, που τις ανοίγουμε σε κορδόνια, πάχους ενός δαχτύλου.

Γυρίζουμε τις άκρες κάθε κορδονιού και τις ενώνουμε, ώστε να γίνουν κουλούρια (βλ. φωτό).

Κατόπιν, βάζουμε, τα κουλούρια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί αλειμμένο με βιτάμ.

Μόλις βάλουμε στο ταψί όλα τα κουλούρια, το σκεπάζουμε με μια υγρή στυμμένη πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Μετά από 20 λεπτά, ξεσκεπάζουμε το ταψί, αλείφουμε τα κουλούρια με το αβγό, χτυπημένο ελαφρά, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κουλούρια να πάρουν λίγο χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στο ταψί και κατόπιν τα ακουμπάμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κουλούρια μας και με μαύρο σουσάμι

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ