Ακούμια

15.04.2009
Ενα παραδοσιακό γλυκό των ελληνικών νησιών.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 1/3 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 1 φλιτζ. σπορέλαιο
  • 1 φλιτζ. ούζο
  • 2 κουταλιές μαγιά σε σκόνη
  • 4 φλιτζ. νερό
  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη
  • μέλι

Τι κάνουμε:

Βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με το νερό. Μόλις το ρύζι βράσει και γίνει λαπάς, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι, το ούζο, τη μαγιά, αφού πρώτα τη διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με μια κουτάλα.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της, για περίπου μία ώρα, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.

Οταν οι φουσκάλες αρχίσουν να σπάνε, τότε είναι έτοιμο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε, μέχρι σχεδόν να κάψει.

Κατόπιν, αφού βρέξουμε τα χέρια μας με νερό, κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα ρίχνουμε ένα-ένα μέσα στο λάδι και τα τηγανίζουμε.

Μόλις τα κομμάτια της ζύμης ροδίσουν, από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Την επόμενη μέρα, περιχύνουμε τα ακούμια με μέλι, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε τη ζάχαρη, να περιχύσουμε τα ακούμια μόνο με μέλι και να τα πασπαλίσουμε με κανέλα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.