Λαζάνια με ντομάτα

23.04.2009
Γεύση Τοσκάνης!

Τι έχουμε:

  • 3 μεγάλα φύλλα λαζάνια
  • με σπανάκι φρέσκα
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 2-3 κουταλιές βιτάμ

Για τη σάλτσα:

  • 1 κιλό ντοματάκια φρέσκα
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα

  • τριμμένο τυρί
  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:

Πρώτα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, μαζί με το κρεμμύδι, καθαρισμένο και τα αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα.

Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου αναμειχθεί καλά με το βιτάμ. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα το βρασμένο γάλα, αφού πρώτα βγάλουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να μη σβολιάσει. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου το μείγμα γίνει μια λεία κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα σε μπεν μαρί, ώστε να διατηρηθεί η μπεσαμέλ ζεστή και να μη χάσει την υγρασία της.

Πλένουμε τα ντοματάκια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βιτάμ και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να σοταριστούν, έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μισά από τα ντοματάκια, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Σε ένα ταψί απλώνουμε πρώτα μια στρώση από τη σάλτσα, βάζουμε από πάνω μια στρώση μπεσαμέλ και κατόπιν ένα φύλλο από τα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά και τελειώνουμε με το τρίτο φύλλο. Κατόπιν αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με λιωμένο βιτάμ και με γάλα, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, στρώνουμε σε όλη την επιφάνειά του τα υπόλοιπα ντοματάκια, αφού πρώτα τα ανακατέψουμε με τη ζάχαρη, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ώστε να γκρατιναριστούν τα ντοματάκια.

Σερβίρουμε τα λαζάνια γαρνιρισμένα με τριμμένο τυρί και φύλλα βασιλικού.

Συμβουλή
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σάλτσα πέστο.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Μαλαγουζιά.