Ρυζομπαλάκια

10.09.2009
Αγαπημένα των παιδιών όπως και τα κεφτεδάκια!

Τι έχουμε:

  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη
  • από το κουταλάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε το ρύζι σε ένα πιάτο, το ξεπλένουμε και στη συνέχεια το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.

Οταν βράσει και μαλακώσει, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ένα αβγό ολόκληρο, τον κρόκο από το δεύτερο, την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε καλά με το αναδευτήρι, ώστε να ενωθούν τα υλικά μας. Κατόπιν προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών, το ρύζι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι ακόμη και ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή ζύμη.

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε δοκιμαστικά ένα πλασμένο κομματάκι της ζύμης. Αν δούμε ότι ανοίγει, τότε συμπληρώνουμε στη ζύμη λίγο αλεύρι ακόμη, για να γίνει πιο σφιχτή.

Στη συνέχεια, βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο πιάτο, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα πανάρουμε στη φρυγανιά, αφού πρώτα τα περάσουμε με λιωμένο βιτάμ. Κατόπιν ρίχνουμε τα ρυζομπαλάκια στο τηγάνι και τα τηγανίσουμε, έως ότου χρυσίσουν.

Μόλις τηγανιστούν, τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, γαρνιρισμένα με φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη ζύμη τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Ασύρτικο.