Χταπόδι ξιδάτο

21.05.2009
Ο,τι πρέπει για το απογευματινό ουζάκι!

Τι έχουμε:

  • 1 χταπόδι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι ξίδι
  • 1/2 κουταλιά αλάτι χοντρό

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα μαρουλιού
  • κόκκους από πιπέρι

Τι κάνουμε:
Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το στόμα και την κουκούλα του χταποδιού και αφού πλύνουμε τα πλοκάμια κάτω από τρεχούμενο νερό, τα βράζουμε, μέσα σε άφθονο νερό για 40-45 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.

Μόλις τα πλοκάμια βράσουν, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε μια πετσέτα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Στη συνέχεια χύνουμε το νερό από την κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τα βράζουμε με το κρασί για 15 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαλακώσουν.

Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν έχουν μαλακώσει, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.

Σερβίρουμε τα κομμάτια του χταποδιού σε μια πιατέλα στρωμένη με τα φύλλα του μαρουλιού και τα πασπαλίζουμε με τους κόκκους του πιπεριού.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε το χταπόδι στο γκριλ αφού το βράσουμε.

Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι.