Μπριάμ φούρνου

07.05.2009
Η γαλλική του ονομασία είναι ρατατούιγ!

Τι έχουμε:

  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • κόκκους πιπεριού
  • λάδι ελιάς για το τηγάνι

Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ πασπαλισμένες με αλάτι για να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια, πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για μισή ώρα ώστε να απορροφήσουν το αλάτι.

Κατόπιν, ξεπλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τις αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε μια πετσέτα, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε ζεστό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε, τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα, τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά με το λάδι ελιάς.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες ώστε να φύγει το περισσότερο αλάτι, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε στο λάδι που τηγανίσαμε τις πατάτες, για 2-3 λεπτά ώστε να μαλακώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με την ντομάτα και το λάδι ελιάς.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, έως ότου τα λαχανικά μαλακώσουν και ροδίσουν.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τους κόκκους του πιπεριού.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε καρότα και πράσινες πιεριές.

Το κατάλληλο κρασί: Αγιωργίτικο.