Ταλιολίνι με ζύμη πέστο

07.05.2009
Αυθεντική γεύση Ιταλίας!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • 3 κουταλιές τυρί παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κουταλιές φύλλα βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές κουκουνάρια
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης
  • 1 λαδόκολλα

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι επάνω σε μια λεία επιφάνεια. Κάνουμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε τα αβγά και τους κρόκους αφού πρώτα τα χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, αρχίζοντας από μέσα.

Οταν αναμειχθούν τα πλάθουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ελαστική ζύμη.

Πλένουμε, σκουπίζουμε τα φύλλα του βασιλικού και ξεφλουδίζουμε το σκόρδο. Χτυπάμε στο μπλέντερ ή λιώνουμε στο γουδί τα φύλλα του βασιλικού, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Προσθέτουμε στο μπολ το λάδι ελιάς, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύοντας συνέχεια έως ότου τα υλικά γίνουν πηχτή σάλτσα.

Προσθέτουμε το μείγμα του βασιλικού στη ζύμη και ανακατεύουμε καλά έως ότου τα υλικά ενωθούν. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε κομμάτια και την ανοίγουμε σε φύλλα χρησιμοποιώντας την ειδική μηχανή για ζυμαρικά. Περνάμε το κάθε κομμάτι της ζύμης αφού το αλευρώσουμε καλά και από τις δύο πλευρές, αρκετές φορές από τη μηχανή έως ότου τα φύλλα έχουν πάχος 3-4 χιλιοστά. Εάν δεν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα φύλλα, δίνοντας το σχήμα που έχουν τα μακαρόνια αλλά με πλάτος μισού εκατοστού.

Απλώνουμε τα ταλιολίνι σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ταλιολίνι για 3-4 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε, γαρνιρισμένα με τα φύλλα του βασιλικού.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε ξεχωριστά τη σάλτσα πέστο αυξάνοντας τις ποσότητες των υλικών.

Το κατάλληλο κρασί: Ντεμπίνα Ηπείρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ