Γλυκό αχλαδάκι

28.04.2009
Από τα πιο δροσερά γλυκά κουταλιού.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αχλαδάκια
  • 3 1/2 φλιτζ. νερό
  • 4 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα αχλαδάκια και με το ειδικό εργαλείο ή ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους. Εάν δεν είναι μικρά τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από την αντίθετη μεριά του κοτσανιού με ένα λεπτό μαχαίρι, δημιουργώντας μια μικρή λακκουβίτσα.

Τα βάζουμε στη συνέχεια ένα ένα με τη βάση τους προς τα κάτω σε ένα μπολ με το χυμό από το ένα λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε τα αχλαδάκια στραγγισμένα. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού και τα βράζουμε για ακόμα δέκα λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα για μια ολόκληρη μέρα.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το χυμό από το δεύτερο λεμόνι και ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει καλά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις το γλυκό κρυώσει, το βάζουμε μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο.

Αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να δώσουμε ανοιχτό πράσινο χρώμα, τότε ρίχνουμε στο νερό που θα βράσουν και μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.