Παντεσπάνι ρολό με αγριοκέρασο

28.04.2009
Ταιριάζει με όλα τα γλυκά του κουταλιού!

Τι έχουμε:

Για το παντεσπάνι:

  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζ. τυρί κρέμα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • γλυκό αγριοκέρασο

Για το πασπάλισμα:

  • ζάχαρη άχνη

Τι κάνουμε:
Σε δυο μπολ ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ξεχωρίζουμε 5 κουταλιές από τη ζάχαρη, ρίχνουμε την υπόλοιπη στο μπολ με τους κρόκους και τα ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι των αβγών.

Κατόπιν, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Στο άλλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, προσθέτοντας, λίγη λίγη, τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα των κρόκων τη μισή από τη μαρέγκα και το μισό από το αλεύρι ανακατεύοντάς τα απαλά, με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και το αλεύρι εναλλάξ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη. Σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, αλειμμένη με βιτάμ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και το ψήνουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.

Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Κατόπιν ξεκολλάμε με προσοχή από το παντεσπάνι τη λαδόκολλα και όσο είναι ακόμα χλιαρό, αλείφουμε την επιφάνειά του με το μείγμα του τυριού και μερικά αγριοκέρασα. Στη συνέχεια το τυλίγουμε σε ρολό, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και περιχυμένα με γλυκό αγριοκέρασο.

Συμβουλή
Προσέχουμε όταν ανακατεύουμε η κίνησή μας να είναι κάτω προς τα πάνω για να μη χαθεί ο αέρας από τη μαρέγκα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ