Φαγκρί με κόλιανδρο

07.05.2009
Ιδανική επιλογή για τις 6 Αυγούστου που το ψάρι επιβάλλεται στο τραπέζι μας!

Τι έχουμε:

  • 1 μεγάλο φαγκρί
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς για το ταψί
  • 1 λαδόκολλα

Για τη μαρινάρα:

  • 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • 10 κληματόβεργες ξερές

Για το γαρνίρισμα:

  • φέτες λεμονιού
  • φύλλα μαρουλιού

Τι κάνουμε:
Αρχικά καθαρίζουμε το φαγκρί από τα λέπια και τα εντόσθιά του. Βάζουμε το φαγκρί πάνω στην επιφάνεια κοπής, στρωμένη με τη λαδόκολλα και κρατώντας το από την ουρά ξύνουμε τα λέπια του με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού, με κατεύθυνση προς το κεφάλι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά του ψαριού.

Κατόπιν, το ακουμπάμε με την ραχοκοκαλιά προς τα κάτω, ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας τα βράγχιά του, σπρώχνοντάς τα προς τα έξω, τα κόβουμε και τα πετάμε. Ανοίγουμε την κοιλιά του ψαριού, βγάζουμε τα εντόσθιά του και στη συνέχεια το ξεπλένουμε με άφθονο νερό, μέσα και έξω.

Βάζουμε το φαγκρί σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το κόλιαντρο, ανακατεμένα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί το ψάρι για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Στρώνουμε τις κληματόβεργες σε ένα ταψί τη μια πλάι στην άλλη έτσι ώστε να ετοιμάσουμε μια βάση.

Βγάζουμε το φαγκρί από τη μαρινάρα, το βάζουμε πάνω στις κληματόβεργες, περιχύνουμε με το λάδι ελιάς και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του.

Οταν ψηθεί το σερβίρουμε ολόκληρο σε μια πιατέλα στρωμένη με φύλλα μαρουλιού και φέτες από λεμόνι.

Συμβουλή
Για να μη μυρίσουν τα χέρια μας χρησιμοοοιούμε γάντια μιας χρήσης.

Το κατάλληλο κρασί: Μαντινεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ