Κροκοκεφτεδάκια

07.05.2009
Αλλιώτικα από τα άλλα

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 φέτες ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 αβγά
  • 3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 3-4 φύλλα δυόσμο
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 3 κουταλιές λάδι
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 15-20 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 750 ml γάλα φρέσκο
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 5 κουταλιές βιτάμ

Τι κάνουμε:
Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού, τη στείβουμε καλά και τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, τη φρυγανιά, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Στη συνέχεια, παίρνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζύμη, την πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι μαζί με το βιτάμ και μόλις κάψουν, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε, έως ότου ροδίσουν, απ όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε και διαλύουμε τα στίγματα του κρόκου.

Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε να μη σβολιάσει.

Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα γίνει σαν κρέμα.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια ανακατεύουμε ούτως ώστε να πάει η κρέμα σε όλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ρύζι ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.