Ραβιόλια με κρόκο κοζάνης

07.05.2009
Επειδή ο κρόκος μπαίνει παντού!

Τι έχουμε:

  • Για τη ζύμη των ζυμαρικών:
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης
  • 1 λαδόκολλα

Για τη γέμιση:

  • 10-15 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 150 γραμ. ανθότυρο
  • 150 γραμ. παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζ. γάλα

Για την κρέμα:

  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 100 γραμ. παρμεζάνα

Για το γαρνίρισμα:

  • στίγματα κρόκου Κοζάνης

Τι κάνουμε:

Για να φτιάξουμε τα ραβιόλια:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι επάνω σε μια λεία επιφάνεια. Κάνουμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε τα αβγά και τους κρόκους, χτυπημένα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, αρχίζοντας από μέσα.

Οταν αναμειχθούν τα πλάθουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε και διαλύουμε τα στίγματα του κρόκου, προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα πηχτό μείγμα. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλα χρησιμοποιώντας την ειδική μηχανή για ζυμαρικά. Αλευρώνουμε καλά κάθε κομμάτι της ζύμης και από τις δύο πλευρές και το περνάμε αρκετές φορές από τη μηχανή έως ότου τα φύλλα έχουν πάχος 4-5 χιλιοστά. Εάν δεν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε το ένα φύλλο, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση των μανιταριών ανά 10 εκατοστά, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και με τα δάχτυλά μας πατάμε ανάμεσα στις κουταλιές έτσι ώστε να σχηματιστούν λοφίσκοι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρω από τους λοφίσκους και χωρίζουμε σε τετράγωνα κομματάκια, πιέζουμε τις άκρες τους με τα δάχτυλά μας, για να κολλήσουν και να κλείσουν τη γέμιση καλά. Βάζουμε τα ραβιόλια σε μια πιατέλα σε στρώσεις, βάζουμε ανάμεσά τους λωρίδες από λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε τα ραβιόλια από το ψυγείο και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά, έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε την παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε σε πιάτα, περιχύνοντας τα ραβιόλια με τη σάλτσα τυριού και πασπαλίζοντας με στίγματα κρόκου Κοζάνης.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη μέρα βάζουμε τα ραβιόλια άβραστα μέσα σε ένα tupper στην κατάψυξη.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.