Ρεβιθοσουτζουκάκια

04.09.2009
Γιατί... τα σουτζουκάκια δεν γίνονται μόνο με κιμά!

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. ρεβίθια
  • 1 φέτα ψωμιού
  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • 1 Βιτάμ λάιτ
  • 1/2 φλιτζ.αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς

Για το γαρνίρισμα

  • άνηθο ή μάραθο φρέσκο

Τι κάνουμε:

Σε ένα σκεύος ξεπλένουμε και βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια με κρύο νερό για να μαλακώσουν.

Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από τον μύλο των χορταρικών.

Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με λίγο νερό.

Βάζουμε το μισό Βιτάμ τα τριμμένα ρεβίθια, τα καρύδια ψιλοκομμένα το ψωμί στυμμένο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα άλλο μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε.

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις πλάθουμε σε σουτζουκάκια.

Απλώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε από πάνω τα ρεβιθοσουτζουκάκια.

Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με το υπόλοιπο Βιτάμ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν το χρώμα του μπισκότου.

Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο με το λάδι και αφού πάρει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε και τα ντοματάκια.

Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου και κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.

Βγάζουμε τα ρεβιθοσουτζουκάκια από το φούρνο και τα σερβίρουμε μέσα σε πιάτο που έχουμε βάλει 5-6 κουταλιές από τη σάλτσα.

Γαρνίρουμε με φύλλα άνηθου.

Συμβουλή
Τα μεγάλα ρεβίθια, αντιθέτως από τα μικρά, δεν χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο στο μούλιασμα.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Ροδίτης.