Στριφτόπιτα με χορταρικά

02.09.2009
Οι πίτες ήταν το φαγητό της αγροτιάς, τώρα όμως...

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή
  • 1/2 κιλό χειροποίητη ζύμη
  • 1/2 ποτήρι λάδι ελιάς
  • 1 1/2 κιλό χόρτα ψιλοκομμένα: σπανάκι, λάπαθο, καυκαλήθρες, κλπ.
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 6 κουταλιές Βιτάμ Κλασικό
  • για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 λαδόκολλα

Για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 ποτήρι λάδι ελιάς
  • 1 ποτήρι νερό

Τι κάνουμε:

Πλένουμε, κόβουμε και αλατίζουμε τα χόρτα, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα στύβουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το λάδι και ανακατεύουμε το μείγμα.

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, και τα κόβουμε κατά μήκος σε τέσσερα κομμάτια, φροντίζοντας πριν χρησιμοποιήσουμε το κάθε κομμάτι να το αλείψουμε με Βιτάμ.

Εάν φτιάξουμε μόνοι μας τη ζύμη των φύλλων, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μισή ώρα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο ή τη χωρίζουμε σε 2 μικρές μπάλες, υπολογίζοντας κάθε φύλλο που θα ανοίξουμε να έχει διαστάσεις περίπου 50 Χ 50 εκατοστά.

Στη συνέχεια αλείφουμε κάθε φύλλο με Βιτάμ.

Βάζουμε με το κουταλάκι το μείγμα των χόρτων στην άκρη κάθε φύλλου και το απλώνουμε, φροντίζοντας να καλυφθεί το μισό φύλλο κατά μήκος και αφήνοντας περιθώριο 2 εκατοστά περίπου στις άκρες.

Τυλίγουμε σε ρολό και μόλις φτάσουμε στη μέση, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και συνεχίζουμε το τύλιγμα.

Βάζουμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με μια λαδόκολλα αφού το αλείψουμε από πάνω με Βιτάμ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 o C για 1 περίπου ώρα έως ότου ροδίσει.

Συμβουλή
Για να μας ανοίξει πιο εύκολα το φύλλο, το πασπαλίζουμε με νισεστέ.

Το κατάλληλο κρασί: Ρεφόσκο ή ένα καλό ροζέ.