Φακόρυζο ή Μουκέντρα

04.09.2009
Φαγητό γεμάτο σίδηρο!

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. φακές
  • 1 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι ελιάς
  • 4 κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 6 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.

Σε μία κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε τις φακές, το σέλινο ψιλοκομμένο, το καρότο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.

Μόλις αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε τη δάφνη προς το τέλος (γιατί δίνει μια πικρή γεύση αν βράσει πολύ).

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι καυτό με το λάδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν, μέχρι να καραμελώσουν.

Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές, ανακατεύοντας ελαφρά.

Βάζουμε το φακόρυζο σε μια βαθιά πιατέλα, αφαιρούμε τη δάφνη, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρουμε ζεστό.

Μπορούμε, επίσης, να το σερβίρουμε ως σαλάτα με πράσινα λαχανικά.

Συνοδεύουμε το φακόρυζo, εάν θέλουμε, με μαύρες ελιές.

Συμβουλή

Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Απλά τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Σαρντονέ (Chardonay).