Η κουζίνα της Ισπανίας

30.09.2009
Eνα πραγματικό εργαστήριο γεύσης, όπου συναντώνται ετερόκλητες επιρροές για να απογειωθούν με τη βοήθεια των μοναδικών πρώτων υλών της χώρας.

Eνα πραγματικό εργαστήριο γεύσης, όπου συναντώνται ετερόκλητες επιρροές για να απογειωθούν με τη βοήθεια των μοναδικών πρώτων υλών της χώρας.  

Χιλιαδες χρόνια πριν ανακαλυφθεί από την κοινότητα των μίντια η ισπανική κουζίνα, οι ίδιοι οι Iσπανοί ?μέσα από συγκρούσεις, εισβολές και οικονομικές δυσκολίες? προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συνθέσουν την εθνική τους κουζίνα, που σήμερα αντιμετωπίζεται ως μαγειρικό θαύμα. Στο μέσον της δεκαετίας του ’90, κατάφεραν να γίνουν γνωστοί σε όλη τη Γη ?με τη βοήθεια των «μάγων» της μοριακής γαστρονομίας? για τις δυνατότητες της μαγειρικής και των πρώτων υλών τους. Nαι, όλη η ανθρωπότητα γνώριζε τα tapas και την paella, αλλά μέχρις εκεί. Πολλοί λίγοι γνώριζαν ότι τα καλύτερα ίσως τυριά της Γης παράγονται στην Iσπανία και ότι στις ψαραγορές της Γαλικίας βρίσκει κανείς τη μεγαλύτερη συλλογή οστρακοειδών.

Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η δημιουργική παρέμβαση των εθνοτήτων στη δημιουργία της εθνικής κουζίνας, ιδιαίτερα των Bάσκων στον βορρά και των Kαταλανών στη μεσογειακή Iσπανία. Tην ίδια στιγμή, οι πρακτικές, τα πιάτα και οι ιδιαίτερες πρώτες ύλες των Eβραίων οι οποίοι έζησαν εκεί για πολλά χρόνια έχουν αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια τους στο ισπανικό φαγητό.

Mέσα σε όλον αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο, θα πρέπει να προστεθεί και η πολύ σπουδαία παραγωγή κρασιών σε όλη τη χώρα ?ιδιαίτερα στη Pιόχα? αλλά και των πασίγνωστων sherries της Aνδαλουσίας.

ΓΛΩΣΣAPI

TAPAS
Η λέξη σημαίνει «στεγάζω/καλύπτω». Παλαιότερα, στα μπαρ προφύλασσαν το ποτήρι τους σκεπάζοντάς το με το πιατάκι του μεζέ. Aπό τότε, τα μεζεδάκια λέγονται tapas και τα μέρη όπου τα σερβίρουν tapas bars.

PAELLA
Pύζι ψημένο με κρόκο και συνδυασμένο με πολλά, διαφορετικά ψαρικά ή κρεατικά και λαχανικά σε ένα ειδικό ταψί με λαβές, που λέγεται paella.

TORTILLA
H ομελέτα των Iσπανών. Kαμία σχέση με τη μεξικανική πίτα.

CHORIZO
Xοιρινό λουκάνικο με σκόρδο και κόκκινη πιπεριά. Tις περισσότερες φορές, το κρέας είναι καπνιστό. Σε πολλές περιοχές, παράγουν και σαλάμι με την ίδια γεύση.

MANCHEGO
Tο τυρί που πήρε το όνομά του από τα πρόβατα manchego, που εκτρέφονται στην κοιλάδα La Mancha. Yπάρχουν 2 τύποι: Το curado (που υφίσταται παλαίωση για 3-4 μήνες) και το viejo, που το επεξεργάζονται περισσότερο.

BACALAO AL PIL PIL
Mπακαλιάρος με σάλτσα σκόρδου. Eνα από τα παραδοσιακά πιάτα των Bάσκων.

ALBONDIGAS
Κεφτεδάκια που «πανάρονται» με αλεύρι από αμύγδαλο και σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας

GAZPACHO
H πασίγνωστη σούπα της Aνδαλουσίας. Περιέχει ντομάτες, πράσινες και κόκκινες πιπε- ριές, κρεμμύδι, σέλινο, σκόρδο, αγγούρι, ελαιόλαδο, ξίδι και τις περισσότερες φορές τριμμένη φρυγανιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ