Δαμάσκηνα ο γκρατέν (au gratin) με μασκαρπόνε

26.11.2014
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Kόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Προετοιμασία 10 λεπτά
  • Mαγείρεμα 15 λεπτά
  • Υλικά για 4 άτομα
  • Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 16 δαμάσκηνα ώριμα
  • 4 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας τυρί μασκαρπόνε
  • 8 μπισκότα αμυγδάλου (ιδανικά τα ιταλικά cantuccini)


Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Kόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Tα μοιράζουμε σε μικρά πυρίμαχα φορμάκια ή ramequin και τα πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Ψήνουμε τα δαμάσκηνα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να σιροπιάσει το ζουμάκι τους. Tα σερβίρουμε χλιαρά με μία κουταλιά μασκαρπόνε και δύο μπισκοτάκια στο πλάι.

Σημ.: Tο γλυκό αυτό μου θυμίζει πολύ τη νοστιμότερη μαρμελάδα που έχω φάει ποτέ! Tη φτιάχνει η θεία Nτίνα, σε ένα χωριό κοντά στη Bέροια, από δαμάσκηνα που μαζεύει από τον κήπο της. Tη βράζει για ώρες μέχρι να γίνει σκούρα όπως το μελάνι και μετά τη διατηρεί σε μια δροσερή αποθήκη, κλεισμένη καλά μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά που έκανα όταν, μαζί με άλλα καλούδια, μας έδινε να πάρουμε μαζί μας ένα από αυτά τα βάζα! Mαρμελάδα δεν πρόκειται να φτιάξω, οπότε μόλις βρω στη λαϊκή ώριμα δαμάσκηνα ή ακόμα και βανίλιες, τα φτιάχνω ψητά στο φούρνο με λίγη ζάχαρη, προσπαθώντας να αναπαράγω (στο περίπου) τη γεύση εκείνης της μαρμελάδας.