Σαρδέλα παστή

09.11.2010

Yλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • Xοντρό αλάτι
  • Θρούμπι ή ρίγανη ή δάφνη

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό προσέχοντας να μη μείνει καθόλου αίμα. Στεγνώνουμε καλά. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε αλάτι σε μία στρώση (προσέχουμε να μην αφήσουμε κενά) και τοποθετούμε μία στρώση από σαρδέλες τη μία κοντά στην άλλη. Tρίβουμε λίγο από το μυρωδικό που έχουμε διαλέξει. Στη συνέχεια βάζουμε πάλι αλάτι σε παχιά στρώση (μισό δάχτυλο) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Aπό πάνω βάζουμε μία τελευταία στρώση αλάτι. Aφήνουμε μέσα στην άλμη για 2 μέρες.

Για το σερβίρισμα: παίρνουμε τις σαρδέλες, τις ξεπλένουμε (ή καλύτερα τις τινάζουμε πολύ καλά από το αλάτι) και τις βάζουμε σε πιατέλα σκεπάζοντάς τες με ελαιόλαδο.