Κεφαλονίτικο μαριδάκι με σκόρδο και ντομάτα στο τηγάνι

07.01.2010

Επιμέλεια-food styling: mime.com, Φωτογραφίες: WHITE STUDIO

Είναι γνωστό ότι τα Επτάνησα λόγω της μακρόχρονης κατοχής τους από τους Ενετούς παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα ένα συγγενές γευστικό τοπίο με τη γειτονική Ιταλία. Πολλές φορές συναντάμε σάλτσες με λάδι, σκόρδο και ντομάτα στο τηγάνι, κάτι που ειδικά στον ιταλικό Νότο αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Εδώ έχουμε μια παλιά κεφαλονίτικη συνταγή που μου την μετέφερε (ακριβώς όπως τη μαγείρευε η γιαγιά της) η θεία μου Λούλα Λιβανού από τα Καρδακάτα της Θηνειάς.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
MAΓEIΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1/2 κιλό ψιλή μαρίδα
  • 4 ζουμερές ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βήμα #1
Αφού μαζέψουμε όλα μας τα υλικά, θα τρίψουμε τις ντομάτες μας σ’ ένα βαθύ πιάτο.

Βήμα #2
Θα ροδίσουμε το σκόρδο, χωρίς να το κάψουμε, ψιλοκομμένο, για 1-2 λεπτά και θα προσθέσουμε την ντομάτα. Θα μαγειρέψουμε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα για 7 λεπτά περίπου.

Βήμα #3
Θα «βαφτίσουμε» το μαριδάκι ακαθάριστο (μόνο πλυμένο) στη σάλτσα ντομάτας, θα αλατοπιπερώσουμε και θα μαγειρέψουμε άλλα 5 λεπτά με ξεσκέπαστο τηγάνι. Θα γυρίσουμε τα μαριδάκια μία φορά -προς το τέλος- με μεγάλη προσοχή για να μη διαλυθούν. Συνοδεύουμε με ουζάκια και χωριάτικο ψωμί.