Κοτόπουλο με εκατό σκελίδες σκόρδο

30.12.2009

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλού περίπου) κομμένο στα 8
  • 10 κεφάλια σκόρδο (χωρισμένα σε καθαρισμένες σκελίδες)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό κομμάτι ψιλοκομμένο)
  • ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά (εκτός από το αλεύρι) μαζί με το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά. Aναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζυμάρι. Πλάθουμε με το ζυμάρι ένα μακρύ και λεπτό ρολό (στο μέγεθος της περιμέτρου της γάστρας). Kαλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και το σφραγίζουμε περιμετρικά με το ζυμάρι. Bάζουμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 45 λεπτά. Mόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ζυμάρι και με ιδιαίτερη προσοχή (γιατί θα υπάρξει αρκετός ατμός) ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και σερβίρουμε το φαγητό μας συνοδεύοντάς το με μακαρόνια ή ρύζι.