Κοτόπουλο με λεμόνι, θυμάρι και μαραθόριζα

29.01.2010

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλού) κομμένο στα 8
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 4 μαραθόριζες (φινόκιο) καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου σπιτικό
  • 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 4 κουτ. σούπας σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 σελινόριζα μέτρια ψιλοκομμένη
  • 4 πράσα (μόνο το λευκό τμήμα τους)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε ελαφρά. Zεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές του μέχρι να ροδίσει καλά. Mεταφέρουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, τη σελινόριζα και τα πράσα και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και περιχύνουμε με το μείγμα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το θυμάρι, τον μαραθόσπορο, το λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλου και το ξύσμα λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό για 1½ ώρα. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από μισή μαραθόριζα και το ανάλογο κοτόπουλο μαζί με αρκετή σάλτσα και τα λαχανικά.