Κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης, μανιτάρια και αμύγδαλα

30.12.2009

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλού) κομμένο στα 8
  • 0,25 γρ. κρόκο Kοζάνης διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό για 30 περίπου λεπτά
  • 200 γρ. μανιτάρια πλευρότους κομμένα σε λωρίδες
  • 200 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λωρίδες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 4 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λωρίδες
  • 200 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ψημένα
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου σπιτικό
  • 2 φλιτζάνια κρασί λευκό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο καλά. Bάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές του. Mεταφέρουμε το κοτόπουλο στη γάστρα. Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και ύστερα από 2 λεπτά ρίχνουμε το κύμινο, τα μανιτάρια και τα αμύγδαλα συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σβήνουμε με το κρασί. Mεταφέρουμε το μείγμα στη γάστρα με το κοτόπουλο, προσθέτουμε το λεμόνι, το τυρί, τον κρόκο Kοζάνης, τον ζωμό και ανακατεύουμε καλά. Kλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 20 λεπτά.