Ρολό χοιρινό με δαμάσκηνα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα

17.10.2011

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μπούτι χωρίς κόκαλο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 25 δαμάσκηνα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 15 κληματόφυλλα ζεματισμένα
  • αλάτι - πιπέρι
  • 1 ρόδι καθαρισμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε κρασί και κονιάκ. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα να μαλακώσουν.

Παίρνουμε λαδόκολλα και στρώνουμε τα αμπελόφυλλα.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε πάνω από τα αμπελόφυλλα.

Απλώνουμε τα πράσα πάνω στο κρέας αφού δεν είναι πολύ ζεστά.

Κατά μήκος τα δαμάσκηνα όσα πάρει. Τα υπόλοιπα τα φυλάμε.

Τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας και τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ το ρολό.

Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 180 βαθμούς. Μετά την 1 ώρα βάζουμε τα υπόλοιπα δαμάσκηνα με τη μαρινάδα στο πυρέξ μαζί με το ρολό και σερβίρουμε όταν είναι έτοιμο το ρολό με τα δαμάσκηνα και το ρόδι.